Objavljeno: Center Janeza Levca Ljubljana
Novice

Specialno jadranje 2019


Tudi letos smo se udeležili projekta Specialno jadranje, ki poteka pod okriljem Specialne olimpijade Slovenija. Poleg ekip CJL sta se jadranja udeležili še dve ekipi pod okriljem SOS in ekipa iz Velenja.

Projekt se je odvijal na hrvaškem primorju od 14. 9. – 21. 9. 2019. Pluli smo med Biogradom na Moru in Kornati.

Mladostniki so v teh sedmih dneh doživeli edinstveno življenjsko izkušnjo. Bivanje na jadrnici, na omejenem prostoru nudi poseben čar in predstavlja posebno učno priložnost, preko katere mladi, v zanje nadvse motivacijskih in stimulativnih, nevsakdanjih okoliščinah, urijo svoje spretnosti prilagajanja, upoštevanja pravil in krepijo strpnost. V prvi vrsti zaradi varnosti, pa tudi, da se vsak posameznik posadke počuti dobro, sprejeto in varno.

Poleg učenja sobivanja, solidarnosti in razvijanja samostojnosti so mladostniki razvijali tudi ekološko zavedanje, spoznavali navade in kulturo drugih ljudi, učili so se timskega dela, pridobivali nova znanja in se učili jadralskih veščin, kot so: orientacija v naravi, poznavanje vetrov, poznavanje plovil, prva pomoč, poznavanje opreme na jadrnici, uporaba jadralskih pripomočkov … Udeleženci so vodili jadralski dnevnik in na koncu opravili mini jadralski izpit.

Poleg naštetega jim je jadrnica ponudila priložnost, da, preko načrtno vodenega pedagoškega procesa, iz sebe izvabijo najboljše in najlepše in s tem prispevajo k dobremu vzdušju v skupini, konstruktivno razmišljajo in poiščejo dejavnosti samozaposlitve, navezujejo nove stike in spletajo prijateljstva s članih drugih ekip, se soočijo s strahom in se ga učijo premagovati (že prehod čez pasarelo zahteva veliko poguma), se učijo reševati probleme na drugačen, miren način v konkretnih situacijah; se vživijo v nove vloge in so se pripravljeni spopasti z zanje povsem tujimi izzivi. Preko vsega tega so mladostniki razvijali pozitivno, zdravo samopodobo in imeli priložnost, da spoznajo odtenke samih sebe, s katerimi se prej še niso srečali.

Kar bo ostalo vsem nam sodelujočim v srcu, pa so nepozabni spomini in vezi, ki so se stkale med vsemi nami.

V sliki si jih lahko pogledate v galeiji.

Hvala staršem udeležencev, za vso podporo in velika hvala vsem naštetim sponzorjem, brez katerih, tega projekta, finančno ne bi zmogli izpeljati.

Iskrena zahvala gre tudi skiperju – Jožetu Šulmanu, ki nam je pomagal izpeljati ta nepozaben doživljajski projekt. Poleg varnega skiperiranja, nas je naučil veliko jadralskih veščin. Jože, hvala tudi  za vse srčne trenutke, ki si jih delil z nami.

Hvala fotografinji Urši, Ursha.si, za krasne fotospomine.

                                                                       Mladi jadralci in pedagoška ekipa CJL

 

AMZS

BOLTON ADRIATIC

BARILA

DROGA KOLINSKA/ATLANTIC GROUPA

FANTONI LESONIT

INNOVATIF

INTERSOCKS

JK NEPTUN – DIMITRIJ REJA

JURE GOŠTE

MEGAMARKET INTERSPAR – CITYPARK LJUBLJANA

LUŠT

RAUCH- Teja Zupančič

RN terapija d.o.o.

ROTARACT

ROTARY 25 iz Ljubljane  (TOMAŽ DEŽELAK)

SIDERA D.O.O., komunikacijska agencija

SPINALIS

360 ECM

ENGROTUŠ D.O.O.

Foto: Ursha.si
Foto: Ursha.si
Foto: Ursha.si