Cenjene kolegice in kolegi!

V okrožnici z dne 1.4.2020 smo izrazili pričakovanje, da vsi učitelji preidete tudi na neposredno poučevanje s pomočjo t.im. spletnih učilnic. Iz vaših poročil je razvidno, da veliko učiteljev CJL že uporablja različne spletne povezave za hkratno video poučevanje, kot so Skype, Viber, Zoom… S tem v zvezi vam pošiljamo nekaj  dodatnih možnosti – napotkov oziroma navodil za uporabo spletnih orodij, tudi spletnih učilnic. Upamo, da jih boste uspešno uporabljali.

Vsi učitelji Centra Janeza Levca boste dobili dostop do orodij Office365 in Teams (sestavni del) od 6.4 dalje. Za aktivacijo orodij pokličite Andreja 041-550-311, še bolje če mu pošljete mail in pustite svoj kontaktni GSM. Maile pošiljajte izključno iz službenih naslovov. Dostopi bodo urejeni tudi za otroke, predvidoma v tednu od 6.- 10. aprila (boste obveščeni na tej strani). Vsak učitelj potem sporoči da želi aktivacijo office365 za svoj razred oz. otroka. Navodila za Teams za učitelje in učence najdete spodaj.

1. ZOOM (videokonfernečni sistem, licenciran, brez omejitev, kupljen s strani ARNES-a)

Za neomejen videokonferenčni sistem ZOOM potrebujete AAI dostop pod domeno centerjanezalevca.si. V kolikor imate že dostop do EDUROAM ali O365.arnes.si oblaka, potem preprosto naredite le SignIN na spletni povezavi https://arnes-si.zoom.us/ V nadaljevanju pa izvedete prijavo Host (učitelj), Join (otrok). V kolikor še nimate urejenega dostopa do AAI računa (EDUROAM, o365.arnes.si, v obliki ime.priimek@centerjanezalevca.si – če imate tak e-mail to ni enako) naredite sledeče:

  1. Pošljite zahtevek na andrej.smid@centerjanezalevca.si za AAI račun ZOOM, EDUROAM, o365.arnes.si (obvezno navedite svoj EMŠO, ki je obvezne podatek za vpis)
  2. Navedite razlog zahtevka npr. ZOOM.
  3. Ko prejmete uporabniško ime in geslo izvedete aktivacijo ZOOM s SignIN na spletni povezavi https://arnes-si.zoom.us/
  4. Uporabljate ZOOM kot do sedaj, preko Join ali Host oz. aplikacijo, ki si jo namestite.
  5. ARNES je izdal tudi 45 minutni video in ostala navodila, ki jih najdete TUKAJ

2. ARNES VID (preprost in neomejen videokonfernečni sistem)

ARNES je v petek 28. avgusta posodobil svoj video konferenčni siste ARENS VID. Dodana je tudi možnost rezervacije imena video konference preko AAI računa.

Vse informacije o uporabi najdete TUKAJ. Z uporabo videkonferenčnega sistema pa lahko pričnete s klikom TUKAJ.

3.Teams (orodje z učenje na daljavo v okviru Office365)

Video predstavitev Teams dobite TUKAJ

Gradiva v slovenskem jeziku:

Dostopna so tudi navodila v angleškem jeziku in video navodila.

4. OneNote (digitalni zvezek)

OneNote je digitalni zvezek, ki je del Office365 paketa. Aplikacija OneNote nam omogoča dostop do ustvarjenih zapiskov preko pametnih telefonov. Uporabljamo jo lahko za načrtovanje dopusta, deljenje zapisnikov s sestanka ali zapiske iz predavanja z drugimi in mnogo več. OneNote poleg MS Teamsov predstavlja idealno okolje za vzpostavitev in izvedbo učenja na daljavo.

Več informacij o OneNote funkcionalnostih (v angl. jeziku):

Building literacy: Student driven fluency practice in OneNote Class Notebook

5. Simulacija prave spletne učilnice GoBrunch. V IC Pika poteka izobraževanje strokovnih delavcev preko orodja Gobrunch. Kolegica Branka D. Jurišić je pripravila navodila za uporabo: “Orodje GoBrunch je preprosto za uporabo, sodeluje lahko od 4 do 409 uporabnikov. Dobra novica je ta, da ni potrebno nameščati aplikacije na računalnik, hkrati pa je povsem brezplačna. Dostop do vaše učilnice je lahko javen ali zaseben (samo tisti, ki imajo geslo). Aplikacija vsakemu udeležencu omogoča komunikacijo v pisni obliki (besedilna sporočila), video komunikacijo med dvema osebama (tako da dialog poslušajo tudi drugi udeleženi) in prikaz dokumentov na ekranu (Power Point, PDF…).” Navodila lahko naložite s te povezave: https://icpika.si/gradiva-za-strokovnjake/orodje-za-spletno-ucilnico-in-sestanke-gobrunch/

6. Kahoote (kvizi in naloge –  zabavno, hitro, učinkovito, preprosto)

Lahko brezplačno ustvarite kvize za otroke preko orodja Kahoot. Spletna stran je TUKAJ .
Sestavite kviz, določite rok, do kdaj mora otrok rešiti kviz in preglejte razultate. Hitro, preprosto, učinkovito. Povežete ga lahko tudi z orodjem Teams.

7. ARNES Moodle (trenutno v fazi konfiguracije in vzpostavljanja okolja)

Gre za storitev spletnih učilnic, ki temelji na sistemu Moodle. Moodle poznate, saj se že od 2005 uporablja v vseh projektih in izobraževanjih v povezavi z rabo IKT pri pouku. Na voljo je:

Spletno učilnico za vaš predmet vam ustvari odgovorni za tehnično podporo na vaši šoli. Generalni dostop za vašo šolo, uredi tehnični kontakt (računalničar) na Arnesovem Portalu članic.

Arnes je v povezavi s poučevanjem na daljavo izdal več priporočil.