Objavljeno: Enota: OŠPP Dečkova
Fotografije

PRVIČ V ŽIVLJENJU SEM……ali obisk pri gozdarjin na Jančah


Učenci 1. a, 1.b, 2.a, 3.b in PP1 OŠPP Dečkova Centra Janeza Levca smo danes obiskali gozdarje na Jančah

Veliko zanimivih stvari smo izvedeli, videli , doživeli in počeli. Prvič v življenju…..
Najprej sta nam prijazna gozdarja razkazala opremo (motorko, čelado, zaščitno obleko, merilo, voz, traktor…). V roke smo prijeli motorno žago in ugotovili da je zelo težka. Na glavo smo si dali zaščitno čelado in obraz zaščitili z mrežo. Povonjali smo olje za motorko in gorivo….in ni preveč dišalo. Z kljunstim merilom smo izmerili debelino debla.  in še in še.
Potem smo skupaj odšli po gozdni vlaki do suhega drevesa in smo opazovali, kako sta ga z motorko podrla. In na koncu zaploskali, čeprav je bilo glasno. Nato pa še opazovali, kako sta ga z traktorjem in vitlom izvlekla iz gozda. Pri tem smo tudi mi lahko pomagali tako, da smo pritisnili na gumbek.
Potem pa smo se  še mi poizkusili z žaganjem z žago, sekanjem s sekiro, pa tudi tri majhna drevesca smo posadili. Vsi smo poskusili vse.
Na koncu pa…juhu…presenečenje!! Vožnja s traktorjem na vozu. In to do igrišča na vrhu Janč. In sok, in učiteljice kavo, smo si tudi privoščili.
Danes je bil dan za ….prvič v življenju sem … Prijetno utrujeni smo se usedli v avtobus (malo smo zamujali)  in se odpeljali nazaj v šolo.
Pripravili učiteljici in foto: Katarina in Barbara