Objavljeno: Enota: Oddelki vzgoje in izobraževanja Jarše
Fotografije

17. Zimske državne igre specialne olimpijade Slovenije


Od 31. 1. 2024 do 1. 2. 2024 so v Kranjski Gori potekale 17. Zimske igre specialne olimpijade Slovenije. Tekmovalci in trenerji, vsi člani Specialne olimpijade Slovenije, so svoje športne sposobnosti postavili pred preizkušnjo v treh zimskih disciplinah. To so: alpsko smučanje, tek na smučeh in krpljanje. Smučarji so vijugali med količki v Kranjski gori, krpljanje in tek na smučeh sta potekala v Ratečah. Iger se je udeležilo 155 tekmovalcev in 71 trenerjev iz Slovenije, Avstrije in Italije. Tekmovalci so zastopali OE Jarše v vseh disciplinah. Pridružila sta se jim tudi dva mladostnika iz OE 18ke. Vso podporo so jim nudili trenerji in hkrati učitelji.

Vsi tekmovalci in trenerji so bili nameščeni v hotelu Kompas, kjer je potekala tudi glavnina vsega družabnega dogajanja. Prvi dan so potekale zgolj kvalifikacije. Namen le-teh je, da se udeleženci seznanijo s tereni, si ogledajo konkurenco in pridobijo kvalifikacijski čas, ki velja za osnovo razvrščanja v zahtevnostne skupine. Razlike med tekmovalci v posamezni skupini so minimalne in dajejo vsem priložnost, da se zavihtijo na zmagovalni oder. Po dopoldanskih vožnjah in preizkusih prvega dne je v popoldanskih urah sledil zdravstveni program, predstavitev floorballa in uradna otvoritev iger. Otvorila jih je županja Kranjske Gore ga. Henrika Zupan. Na odru so ji družbo delali lokalni raper, mojster borilnih veščin in udeleženec Exatlona Slovenija Denis Porčič-Chorchyp, predsednica Zveze Sožitje Branka Perne in maskota Kekca. Po večerji je bil ples, ki se ni zavlekel dolgo v noč, saj je sledil zelo pomemben in odločilen četrtkov dan.

S prvim februarjem se je pričelo »zares«. Vsak izmed tekmovalcev je moral iz sebe potegniti tisto najboljše. Slednje se je opazilo, saj so mnogi izmed njih svoje zmožnosti tudi presegli.

Športniki iz OE Jarš so si v svojih kategorijah prislužili zavidljive rezultate: bronasto in zlato medaljo v krpljanju, zlato medaljo v teku na smučeh. Medalje sta podeljevala bivši smučar Jure Košir in nekdanji zlati olimpijec Iztok Čop. Vsem fantom iskrene čestitke. Morda pa se kdo izmed njih udeleži tudi svetovnih iger, ki bodo naslednje leto potekale v Torinu v sosednji Italiji.

Tekmovalci so si z udeležbo pridobili priložnost sklepati nova prijateljstva, se izkusiti, kako trema vpliva na razvoj sposobnosti, kako ravnati z občutki ob zmagi ali porazu, predvsem pa se zabavati in tekmovati.

Zapisal: Damjan Kojzek

Fotografije: Damjan K., Nika Š., Irena M. M.

7